Hoe maak je een lekkere Paella Valenciana?

Vele genodigden op evenementen vragen zich vaak af hoe wij zo een lekkere paella bereiden op hun feest als wij met onze foodtruck langskomen. Wel hier komt de uitleg zodat je in het vervolg zelf aan de slag kunt! Als wij met onze food truck of onze mobiele catering komen hebben wij natuurlijk de grote typische paella pannen bij, maar eigenlijk is dit niet nodig als het voor een klein aantal is. De benodigdheden zijn louter een steelpan en het gebruikelijke keukenmateriaal als een keukenplank, keukenmes, schep,…

Een typische Paella Valenciana bevat zowel vlees (kip en chorizo meestal) als schaaldieren (venusschelpen, mosselen, gamba’s, inktvis). Bak in eerste instantie de gamba’s roze en de calamaris lekker mals. Kruid deze af met peper, zout, citroen, look en blus met witte wijn. Wil je niet teveel peuzelen koop dan gamba’s die gepeld en ontdarmd zijn. Bak de gamba’s en de calamaris niet te lang zodat het niet te taai en te droog wordt! De gamba’s en de calamaris gaan vervolgens uit de pan en worden er op het laatste terug bijgegooid. Tip: het sap dat overgebleven is, is ideaal om als visbouillon te gebruiken. Gooi dit dus zeker niet weg!

Nu zijn de kippenvleugels aan de beurt. Bak deze gaar en bestrooi met kippenkruiden. Stoof vervolgens paprika en ajuin reepjes en kruid met cayennepeper, paprikapoeder. Voeg laurier toe. Wanneer de groenten glazig zijn, gooi je chorizoblokjes in de pan. Bak deze niet te lang zonder vocht (witte wijn en water) anders worden deze krokant en gaat de smaak volledig uit de worst. Als groenten en vlees klaar zijn, is het tijd voor de rijst. Strooi de rijst in de pan en laat even aanbakken (zonder dat de rijst evenwel verkleurt). Giet dan de wijn erbij (en dit mag veel zijn, de alcohol verdampt toch), voeg visbouillon toe en kruid met peper en zout, paella kruiden en kurkuma of colorante. Voor zij die willen, saffraan is natuurlijk de duurdere opte! Deze laatste geeft de typische gele kleur aan de paella!

Zeker als je voor een grote hoeveelheid kookt, is het belangrijk dat de kruiding voldoende eruit komt. Probeer dus vaak te proeven en balanceer bij afhankelijk van wat je proeft. Het gerecht kan nu lekker sudderen. Zie dat de paella vaak genoeg vochtig staat, zodat je een lekkere smeuïge rijst krijgt. Eens je ziet dat de rijst gaar begint te worden is het tijd voor de schaaldieren. Voeg mosselen, venusschelpen, inktvis enz. toe. Ook vis (bijvoorbeeld kabeljauw mootjes) kan nu toegevoegd worden. Als de schelpen open beginnen te komen, zou de rijst bijna op zijn toppunt van gaarheid moeten zijn.

Nu is het tijd voor de finale kruiding en de afwerking. Probeer eens de rijst gaar en vochtig is het vuur niet te hoog meer te zetten en ook niet te veel water meer bij te voegen. De hitte maakt de rijst droog en het vocht zocht voor weer iets slappere rijst. Voeg de kruiden die er al bijzitten eventueel extra bij als de rijst nog slapjes aanproeft. Vooral peper, zout en visbouillon kunnen vaak wonderen doen. Ook het sap van de gamba’s en de calamares geven opnieuw een krachtige smaak aan de paella. Voeg de gamba’s en de calamares toe en bedruppel de paella met wat citroen sap. Als afwerking kan je nog wat schijfjes citroen, peterselie en erwten of tuinbonen toevoegen.
Smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top